ПРОЄКТ ЮРІЯ ВІЛКУЛА.

Новини

НА ЗАХИСТІ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ. ПРОГРАМА «ЕНЕРГОДІМ»

20 січня 2022
62

Коментує начальник відділу з питань захисту прав споживачів  
апарату міської ради і виконкому  Олег Бідняк

                                     

  • Якщо продавець відмовляє у безготівковому розрахунку за придбані товари, що у цьому випадку роботи?

 

Останнім часом збільшилася кількість скарг споживачів щодо відмови з боку продавців у безготівковому розрахунку за придбані товари.

Статтею 17 Закону України «Про захист прав споживачів» встановлено, що за всіма споживачами однаковою мірою визнається право на задоволення їх потреб у сфері торговельного та інших видів обслуговування. Встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається, крім випадків, передбачених нормативно-правовими актами.

Також згаданою статтею встановлено право споживача на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час та на вільне здійснення безготівкових розрахунків з урахуванням режиму роботи та обов’язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, установлених законодавством України.

Продавець (виконавець) зобов’язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та форм її оплати.

Аналогічна норма щодо обов’язкового приймання продавцями електронних платіжних засобів встановлена Порядком провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів від 15.06.2006 № 833.

В разі порушення вашого права на безготівковий розрахунок ви маєте право з відповідним зверненням звернутися до Держпродспоживслужби України (01001, м. Київ, вул. Б. Грінченка, 1) та її територіальний орган Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області (49000, м. Дніпро, вул. Філософська, 39а) або до податкової служби.

 

  • Які товари не можливо повернути впродовж 14 днів?

 

Нерідкі випадки, коли особа після придбання товару вирішує, що помилилася у виборі і бажає повернути його до магазину, маючи на це законні підстави відповідно до ст. 9 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем.

Варто пам’ятати, що обмін товару належної якості провадиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики. Наступною обов’язковою умовою для того, щоб отримати або обміняти товар належної якості є наявність розрахункового документу, виданого споживачеві разом з проданим товаром. Пам’ятайте, що наявність чеку є підставою для обміну або повернення товару та доказом того, що саме в цьому магазині ви придбали товар.

Слід зазначити, що не всі товари Ви можете обміняти та повернути. Існує перелік товарів, які не підлягають обміну або поверненню. Як правило, при купівлі таких товарів про те, що їх неможливо обміняти або повернути, Вас попередять продавці, однак не слід покладатися лише на їхню сумлінність. Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню) передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. №172 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів» і до нього віднесено продовольчі товари, лікарські препарати, предмети сангігієни, а також дитячі іграшки, білизну, друковані видання, ювелірні вироби та інші.

 

Коментує начальник відділу з питань енергоменеджменту та впровадження енергозберігаючих  технологій  виконкому міської  ради Оксана Котунова

 

 

Учасниками Програми (тобто бенефіціарами) можуть стати лише об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Адже саме ОСББ є тією юридичною особою, яка реалізує права співвласників на володіння та користування спільним майном у будинку.

 

  • Як можна отримати відшкодування вартості кредиту від міста по Програмі «ЕНЕРГОДІМ»?

 

Рішенням виконкому міської ради від 14.04.2021 №182 затверджено Порядок відшкодування витрат за кредитами, що надаються об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку та житлово-будівельним кооперативам на впровадження енергоефективних заходів у житловій сфері в новій редакції.

Цей Порядок визначає процедуру та механізми використання коштів, передбачених у бюджеті міської Криворізької міської територіальної громади в рамках виконання міської програми відшкодування витрат за кредитами.

З актуальною редакцією Порядку відшкодування витрат за кредитами, що надаються об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку та житлово-будівельним кооперативам на впровадження енергоефективних заходів у житловій сфері можна ознайомитись за посиланням: https://so.kr.gov.ua/ua/treezas_so/pg/5142577777_d2/.

 

  •  Яким чином проводиться відшкодування витрат позичальнику за кредитом з бюджету за місцевою Програмою?

 

Відшкодування позичальнику витрат за кредитами з бюджету Криворізької міської територіальної громади проводиться шляхом відшкодування:

– відсотків за кредитом та від 10 до 30 відсотків суми кредиту, залученого ОСББ для розробки проєктно-кошторисної документації та виконання заходів з енергоефективності, що входять до пакету «Б» («Комплексний»), визначених Програмою підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ»;

– 20 відсотків суми кредиту, залученого ОСББ для виконання заходів з енергоефективності, що входять до пакету «А» («Легкий»), визначених Програмою підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ».

 

  • Як подати заявку на участь у програмі «ЕНЕРГОДІМ» та чи можливо це зробити онлайн?

 

Фонд енергоефективності в серпні 2021 року розпочав прийом заявок ОСББ на участь у програмі «Енергодім» в онлайн форматі. 

Така можливість надається у персональному електронному кабінеті заявника через веб-портал електронних послуг, який був запущений в серпні у тестовому режимі – https://portal.energodim.org/.

Це нововведення дозволить спростити процес подачі документів, уникнути ряду типових помилок та скоротить час надходження документів до Фонду.

 

  • Які банки є партнерами  Програми «ЕНЕРГОДІМ»?

 

ОСББ можуть подавати заявки для участі в програмі «Енергодім» через відділення банків-партнерів. Наразі банками-партнерами Фонду в межах програми «Енергодім» є – АБ «Укргазбанк», АТ КБ «ПриватБанк», ПАТ «Ощадбанк» та АТ «КРЕДОБАНК».

Дивитися всі новини