ПРОЄКТ ЮРІЯ ВІЛКУЛА.

Новини

Робота у вихідні дні

16 лютого 2022
101

Вихідний день  – це день щотижневого відпочинку. Вихідні дні підприємство встановлює самостійно, враховуючи режим роботи підприємства.

При п’ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а    при шестиденному робочому тижні – один вихідний день. Загальним вихідним днем є неділя  (ст.67КЗпП).

П’ятиденний або шестиденний робочий тиждень визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу (далі – роботодавець)  і виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).

У випадку, коли святковий або неробочий день (стаття 73 КЗпП) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

ВАЖЛИВО!

Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень (колективним договором може бути встановлена менша норма тривалості робочого часу), а тривалість щотижневого безперервного відпочинку повинна буди не менш як сорок дві години!

Відповідно до законодавства (ст.71 КЗпП) – робота у вихідні дні забороняється.  Залучення працівників до роботи у вихідні дні допускається лише у виняткових випадках, встановлених у частині другій статті 71 КЗпП і  тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства та  провадиться за розпорядчим документом роботодавця.

За згодою сторін робота у вихідний день може компенсуватися у грошовій формі в подвійному розмірі або наданням іншого дня для відпочинку (стаття 72 КЗпП).

Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами статті 107 цього Кодексу.

Забороняється залучати до роботи у вихідні дні:

  • вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років (ст.176 КЗпП);
  • батьків, які виховують дітей без матері, у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі (ст.186 1 КЗпП);
  • опікунів (піклувальників), прийомних батьків (ст.186 1 КЗпП).

 

Контакти інспекції з питань праці та зайнятості

департаменту соціальної політики виконкому Криворізької міської ради:

тел: 067 838 38 39, (0564) 92 02 24

 

Департамент соціальної політики

Дивитися всі новини